Amning

Min största utmaning just nu och det som tar upp mest av min tid och tankeverksamhet  (och ger mig mest gråa hår) just nu är amning! Direkt när vi fick veta att vi skulle få en tredje baby så började jag läsa på om amning och blev så taggad! Har två mer eller mindre misslyckade amningshistorier bakom mig med storasyskonen och denna gång ville jag verkligen, verkligen lyckas för att det är så behändigt, mysigt (när det fungerar som det skall) och för vår anknytning till varandra. 

Av tidigare erfarenheter visste jag att jag brukar ha rikligt med mjölk, att den stiger snabbt och att jag inte har lätt för att få mjölkstockning (aldrig haft). Så dethär skulle inte bli något problem, jess! Trodde jag. 

Det började bra, även fast det blev en kejsarfödsel och jag inte fick se Levi förrän han var tre timmar samt att han hade blodsockerfall innan min mjölk steg som gjorde att han behövde tilläggsmjölk (tacksam för donerande mammor som försåg Levi med mjölk innan jag själv kunde!). Jag hade läst på om att flaskmatning kan leda till tuttförvirring (att babyn ratar bröstet eller får fel grepp) och därför gavs tilläggsmjölken med spruta på BB. Vi låg hud mot hud 24/7 och Levi ammade fint då han orkade (han var en tröttis som mest sov) och natten till tredje dagen steg mjölken med besked. Ganska snabbt efter att vi kom hem från BB så började problemen. Levi fick inte rätt tag, han svalde massor med luft och bara grät och krånglade för det mesta. Och det blev bara värre! Och där är vi ännu. Lite bättre har greppet blivit pga av att hans läppband klipptes förra veckan (hos världens bästa läkare på Terveystalo som är expert på läpp- och tungband) men vi övar ännu dagligen på att få läppen rätt och vinkeln rätt. Och alltså mängden luft han sväljer! Därför har vi kolik i huset nu då. Så nu har jag då läst på om blockamning (suihkutissihoito) och försöker mig på det för att se om mina behag skulle lugna ner sig lite så Levi hinner med då han ska äta. Så nu ammar jag från samma bröst 3 gånger i rad innan jag byter. 


Mitt hjälpmedel för att komma ihåg hur många amningar jag har kvar på bröstet. Nu har jag alltså tre stycken kvar på höger, flyttar över ett hårband vartefter (börjandes med det röda så jag inte blandar bort mig vilket som är vad)

Och vartefter Levi växer och blir större och min mjölkproduktion lugnar sig skall vi hoppas att besvären minskar och att amningen enbart kan vara en stund av mys och trevligheter. Tacksamt nog har vi ibland nog sådana stunder redan, de kommer bara så VÄLDIGT sällan. 

Det var det om amning, frågor eller kommentarer?

6 reaktioner på ”Amning

  1. Kämpa på med amningen. När de sen fungerar är de fantastiskt! Om du behöver hjälp med amning och grepp ring bb, och begär att hemsjukhuset skickar en amningsrådgivare som kan hjälpa dig! Söt underverk ni har fått att förvalta 🤗

  2. Lider med dig!❤️ Kämpade för att få både ettan och tvåan att få rätt tag… Usch, jag ryser ännu när jag tänker på tvåans första tid här hemma, men efter många om och men och mycket nätsurfande om amning så fick vi till slut det att funka. Det jag märkte med mina barn var att om jag satt och ammade så svalde de mera luft än när jag låg… Önskar o ber att ni sku hitta en lösning så ni får det att funka, för nog är det ju både smidigt och mysigt när det funkar.

  3. Lider verkligen med dig! Vår (första) tös är nu 5 månader, men fram till 3 månader kändes det som att hon grät mest hela tiden, amningen gick ok 1/10 gånger max o jag ammade i de märkligaste ställningarna. Vi prövade allt för att få ut gaserna, trodde jag skulle bli tokig tillsist. Men så kom den magiska 4 månaders dagen, å de svängde typ direkt. Nu är amningen det mysigaste vi vet o hon är en jättenöjd bebis. Klen tröst i nuläget, jag vet. Men det kommer (förhoppningsvis) vända. Ber om tålamod o styrka till er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s